17 Mart 2011

Maça Doğru | Galatasaray - Fenerbahçe

Kaç haftadır hep yazılıp çiziliyor. "Fenerbahçe bu maçta mutlak favori" diye. Tıpkı ligin ilk yarısındaki maçta olduğu gibi. Çoğu Fenerbahçeli gibi bende bu durumun takıma avantajdan çok, dezavantaj sağlayacağını düşünenlerdenim. Bir de maçın taktiksel dizilişinden yahut iki takımın nasıl bir oyun anlayışıyla sahaya çıkacağından ziyade ilk önce, bu derbinin Seyrantepe'de oynanacak ilk derbi olması iki takım için ayrı bir önem taşıyor. Galatasaray'ın bu maça kadar evinde oynadığı maçları gördük, bu maça kadar mağlubiyet almadılar henüz. Bu yüzden yeni ortamın, yeni stat karşısında Fenerbahçeli oyuncuların buna nasıl bir reaksiyon vereceklerini çok merak ediyorum her şeyden önce. Fenerbahçeli oyunculardan sonra bir de maça gidecek olan Fenerbahçeli taraftarlar açısından da ilginç bir maç olacak. Zira Galatasaray yönetiminin Türk Telekom Arena'da deplasman tribününe bir nevi güvenlik duvarının taraftarlara nasıl bir etki yapacağı da çok önemli.

En başta dediğim gibi ; şöyle bir durum var ki, Galatasaray'ın şu an ligdeki konumu itibariyle ne şampiyonluk, ne de Avrupa kupalarına gidebilme açısından hiçbir iddiasının bulunmaması bu maçın Fenerbahçe açısından "çantada keklik" olarak gösterilmesi çok yanlış. Evet, belki şu an Galatasaray'ın hiçbir iddiası yok ama en azından bu maçı kazanarak, bu sezonun en azından bir kısmını kurtarmaya çalışacaklardır. Fenerbahçe için bu maç, kaybetse bile telafisi olabilecek tarzda bir maç olarak önüne gelecek. Zira daha dokuz hafta gibi bir süre var ve kaybetmesi hâlinde Trbzonspor ile arasındaki puan farkı en fazla üç olacak. Ama buna rağmen, Aykut Kocaman'ın yaptığı açıklamalardan da yola çıkarsak, Fenerbahçe, Galatasaray deplasmanına kazanmak için gidecek.

Konuyu dönüp dolaşıp artık bir şekilde kadro boyutuna getirmek gerekirse de, Fenerbahçe'nin bu maçta savunma özelinde tekrardan özüne yani Santos, Lugano, Yobo, Gökhan dörtülüsünün yeniden bir arada oynayacak olması büyük avantaj. Onun dışında Niang'ın gününde olması hâlinde ve son haftalarda takımın en etkili yerleri olan kanatlardan gelecek katkılar çok önemli. Aykut Kocaman'ın bu maçta da Konyaspor maçında olduğu gibi Dia'nın yerine yine Stoch'u tercih edeceği söyleniyor ve Stoch'un oynayacak olması takıma daha fazla yarar sağlaacaktır bence. Bunu Konyaspor maçında Stoch'u canlı gözle izledikten sonra net bir şekilde söyleyebilirim kesinlikle. Burada Stoch'un takıma vereceği katkı kadar, Mehmet Topuz'un performansı da çok önemli. Eğer Galatasaray maç içinde Fenerbahçe'nin kanatlardan hızını keserse, burada Alex'e de önemli düşecektir.

Galatasaray'ın ise nasıl bir oyun şablonuyla, nasıl bir taktikle oynayacağı konusunda hiçbir fikrim yok doğrusunu söylemek gerekirse. Durumun böyle olmasında takımın tutarsız sonuçlar almasının etkisi var. Tutarsız sonuçlardan ziyade, son birkaç haftadır Galatasaray'da ortaya çıkan maçın belli bir bölümünden sonra bütün ipleri rakibin eline veren ve oyun disiplininden tamamen kopan bir takım oldu Galatasaray. Yani özetle, Hagi bu maçta çok sürpriz kadroyla bile sahaya çıksa, kalkıp kimse itiraz etmez bu duruma. Bir de Galatasaray için şöyle bir durum var ki ; bu maçı kazanırlarsa en azından Fenerbahçe'yi yenmiş olmanın getirdiği etkiyle sezonun bir bölümünü kurtarma şansları var. Ha, kazanmanın yanında Galatasaray'ın olası bir mağlubiyet ile zaten karmaşık durumda olan bir Galatasaray'ın daha kötüye gitme durumunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Sonuç olarak, skor tahmini falan yapmayacağım ve skor ne olursa olsun, Fenerbahçe'nin 90 dakika sonunda maçtan galip ayrıldığı bir maç olmasını diliyorum.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...