20 Mart 2011

Doğu Rüzgârları


Bildiğiniz üzere Cuma günü Uefa Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Liginde kuralar çekildi. Bu iki önemli turnuvada benim dikkatimi çeken konu, doğu bloku ülkelerinin bu kuralarda takımlarının yer alıyor olmasıydı elbette. Normalden farklı olarak, bu duruma pek alışık olmadığımız için böyle bir yazı yazma gereksinimi duyduğumu da belirteyim yeri gelmişken.

Shaktar'dan önce değinmek istediğim takım, tahmin edebileceğiniz gibi Dinamo Kiev. Manchester City ile oynadıkları maçtan önce Beşiktaş ile eşleşmiş olmalarından ötürü ülkemizde en çok konuşulan takımlardan biri oldular aniden son zamanlarda. İnsanların gözündeki genel kanı, Beşiktaş'ın Dinamo Kiev'i eleyip, Manchester City ile eşleşen takım olacağı yönündeydi ama oynanan iki maçta da Dinamo Kiev, Beşiktaş'a pek şans tanımadı diyelim ve turu geçen taraf oldular ve Manchester City ileeşleştiler. Beşitaş'ı elemeleri tamam belki beklenen bir şeydi ama Manchester City karşısında aldıkları sonuçları küçümsememek gerekir her ne olursa olsun. Kiev'in bana sorarsanız buralara kadar gelmesin de, kendi sahasında oynadığı maçlarda ve orada aldığı sonuçların büyüt etkisi var. Normalde o zemine, hava koşullarına alışık olmayan takımlar karşısında sürpriz sonuçlara imza attılar. Şimdi çeyrek final'deki rakipleri ise Braga... Manchester City ile kıyasladığımız zaman kağıt üzerinde daha zayıf bir rakip görülebilir belki ama Liverpool'u eleyip, buraya geldiklerini de göz ardı etmemek lazım.

Dinamo Kiev tamam, ama Uefa Avrupa Ligi'nde doğu blokunun bana göre Uefa Avrupa Ligi'nde buraya kadar sessiz sedasız gelen takımı Spartak Moskava'ydı tartışmasız. Genelde Spartak Moskova'yı buralarda görmeye pek alışkın değiliz ama bu sene Avrupa Ligi'nde cidden çok önemli işlere imza atıyorlar. Buralarda görmeye alışkın değiliz dememin sebebi ise, Rusya ligi için Avrupa Ligi'nde genelde Cska ve Zenith'in sözünün geçtiği bir lig olmasından kaynaklanıyor. Ama bu sene çok önemli işler yapıyorlar ve bir önceki turda Ajax'ı eleyerek Porto'ya rakip oldular. Ajax karşısında ikinci maçta aldıkları 3-0'lık galibiyetin de gözden kaçırılmaması gerekir bence. Tıpkı Dinamo Kiev örneğinde olduğu gibi o bölgenin takımları saha ve zemin şartlarından çok iyi yararlanıyorlar ve çok farklı sonuçlar alabiliyorlar. Şimdi Porto karşısında işleri biraz daha zor olacak belki ama her türlü sürprize açık olmak gerekir yine de.

Uefa Avrupa Ligi'nden pası Şampiyonlar Ligi'ne atacak olursak, orada da bir Shaktar Donetsk gerçeği var. Blogda Shaktar için herhangi bir yazı yazmış olmamama rağmen birkaç kez bahsetmiştim bu malum yükselişlerinden. Normalde şu an Shaktar'ın olduğu yerde Dinamo Kiev'i görmeye alışkındık lakin son senelerde bana sorarsanız Lucescu'nun da etkisiyle ciddi bir değişim içerisindeler. 2009'da gelen Uefa Kupası -o zamanki adı ile- ve şimdi de Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final... Rakipleri her ne kadar Barcelona olsa da, buraya kadar gelebilmiş olmaları da büyük bir başarıdır netice de.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...