24 Mart 2011

Kadınlar Futbolu & Türkiye

Blog'a uzun zamandır Kadınlar futbolu üzerine bir yazı yazmayı düşünüyordum ve bu yazıyı yazmak bugüne kısmet oldu en sonunda. Avrupa'da Kadınlar futbolunun ayrı bir yeri vardır. Yani en azından Kadınlar futbolu, bizim ülkemizde gördüğü ilgi ve destekten daha fazlası mevcut orada. İlk olarak Kadınlar Futbolu'nın bizim ülkemizdeki boyutuna göz atalım ilk önce. Türkiye Kadınlar Futbol Liginde toplam 12 takım yer alıyor. Üç büyük İstanbullu olarak tabir ettiğimiz Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın, Kadınlar Futbolunda şubeleri yok. Yalnızca Trabzonspor'un ve bunun dışında Bucaspor'un takımı var ve onlar da birinci lig'de mücadele ediyorlar. Yeri gelmişken belirtelim, Türkiye'deki Kadınlar Ligi profesyonel bir lig değil. Aslında Avrupa'da yahut Dünya'nın herhangi bir yerinde profesyonel liglerin sayısı oldukça az. Dünya genelinde yalnızca Amerika'da ve İsveç'te profesyonel lig mevcut. İngiltere ve Almanya'da ise yarı-profesyonel lig olduğunu söyleyelim.

Türkiye Liginde 12 takım mücadele ediyor dedik ve şu an Ataşehir Belediyespor'un liderliği söz konusu. Geçen sezon ise Gazi Üniversitesi i ligi birinci tamamlamıştı ve Türkiye'yi Şampiyonlar Ligi'nde temsil etmeye hak kazanmıştı. Hoş, Şampiyonlar Liginde pek fazla tutunamadılar ve kısa bir süre sonra oradan elendiler.
Bana sorarsanız, tamam Türkiye'deki lig profesyonel değil belki ama, Kadın Voleybol'a veya Basketbol'a yapılan yatırımların belki de yarısı Futbol'a yapılmıış olsa, işin rengi daha da farklı olurdu kesinlikle. Burada Türkiye Futbol Federasyonu'nun tutumu da çok önemli aslında. En basitinden, Kadınlar Futbolu ile ilgili bir araştırma yapmaya kalkıştığınız zaman, doğru düzgün bir bilgiye ulaşmanız pek mümkün olmuyor.

Avrupa'da özellikle İngiltere, İsveç veya Almanya gibi ülkelerin Kadınlar Futbolu'na verdiği değeri anlamak için en basitinden Şampiyonlar Liginde yarı final'e yükselen takımlara baktığınız zaman, Duisburg, Turbine Potsdam, Lyon ve Arsenal takımları yer alıyor. Zaten bu ülkelerde Kadınlar Futbolu'nda en çok sözü geçen ülkeler olduğunu söylemiştik.

Lafı bir şekilde yine Türkiye'ye getirmek gerekirse, puan tablosunda Bucaspor benim dikkatimi çekti. Şu an Kadınlar Futbol Liginde 9. sırada yer alıyorlar belki ama geçen sezon çok parlak bir tablo çizmişlerdi. Futbol'da olduğu gibi, Kadınlar Futbolunda da altyapı'ya oldukça önem verdiklerini söylemek mümkün. Takımların sarf ettiği bu emeğin ve çabaya karşılık biraz da Federasyon tarafından sağlanmış olsa, bizim ülkemizde de Kadınlar Futbolu çok farklı boyutlara gelecektir mutlaka ama biz o günleri görecek miyiz, hiç emin değilim açıkçası.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...