3 Şubat 2011

Deplasman Tribününde Maç İzlemek

Son birkaç senedir özellikle üç büyük İstanbul kulübünün Anadolu takımlarıyla deplasmanda yaptığı maçlarda deplasman tribününde maç izlemek, ev sahibi takımların belirlediği fiyatları göz önüne aldığımızda, hele ki bir de Türkiye şartlarında epey imkansız hâle gelmeye başladı. Bunun en son örneği ise tahmin edilebileceği üzere Cumartesi günü oynanacak olan Manisaspor - Fenerbahçe maçında, Fenerbahçe taraftarına ayrılan bölümün biletlerinin 65 TL'ye satışa sunulması kısaca söylemek gerekirse, tek kelimeyle ayıptır. Kaldı ki diğer lig maçlarında 65 TL'ye satılan tribünün sezon öncesinde belirlenen normal fiyatı 3 TL'ydi yalnızca.

Aslında Manisaspor'un yaptığı bu uygulama ilk değil, bu uygulamayı başlatan ilk ekip, benim hatırladığım kadarıyla Kasımpaşa'ydı. Galatasaray ile kendi evlerinde karşılaştıkları maçta Galatasray taraftarına ayrılan bölümün biletlerini 120 TL'ye satışa sunmuştu. Sezonluk kombinesi zaten 100 TL olan bir takımın, bir maç için bilet fiyatını, sezonluk kombineden daha pahalıya satması ciddi anlamda tepki almıştı o dönem. Kasımpaşa'nın bu tutumu Fenerbahçe maçında da aynıydı geçen sezon. Hâl böyle olunca Fenerbahçe yönetimi de biletleri toptan satın alarak, taraftarlara nispeten daha makul bir fiyata taraftarına satmıştı.

Burada gelmek istediğim nokta, Manisaspor'un ve diğer Anadolu kulüplerinin belirlediği absürd bilet fiyatlarının bir şekilde önüne geçilmesidir. Konuya ilgili olarak TFF'nun belli bir kural koyarak veya herhangi başka bir yolla fiyatların en azından bu kadar yüksek olmaması için bir şekilde önlem alması şart.

Yukarıda da dediğim gibi Türkiye şartları göz önüne alındığında, o şehirde yaşayan bir taraftarın takımını sene de en azından bir kere izlemek için bu kadar fazla para ödemesi gerekmemeli. Bu durumun bir de İstanbul'dan kalkıp takımını desteklemek için giden taraftarlar için de ayrı bir boyutu var tabii. O zaman ödenen para daha fazla oluyor doğal olarak. Yeri geldiği zaman bazı dönemlerde bilet fiyatlarından şikayetçi olunduğu zamanda da genelde ; "Tek gelir kaynağımız biletlerden elde edilen paralardır. Biz n'apalım kardeşim?" gibi yapılan açıklamaları da ben saçma bulmuşumdur hep. O konuda haklı olabilirsin belki, tamam ama insanları enayi yerine koyar gibi normalden çok pahalıya bilet satmanın da hiçbir mantıklı açıklaması yoktur asla.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...