14 Haziran 2011

Faroe Adaları

2006 yılında son haftada kaçan şampiyonluktan sonra, Fenerbahçe ligi ikinci sırada tamamlamıştı ve ligi ikinci sırada tamamalayınca, Şampiyonlar Liginde ön eleme oynamak zorunda kalmıştı. Kuralar çekildikten sonra Fenerbahçe, Faroe Adalarından B36 Torshavn takımı ile eşleşmişti ve aslında bu eşleşmeden sonra, benim Faroe Adalarına, daha doğrusu B36 Torshavn'a olan ilgim bayağı artmıştı.

Faroe Adaları konum olarak Danimarka, İngiltere, Norveç ve İzlanda'nın tam ortasında bulunan küçük bir ada. Diğer İskandinav ülkelerinde olduğu gibi, burada da en popüler spor, tabii ki de futbol. En son sayımlara göre nüfusu 45.000 dolaylarında ve bu 45.000 nüfusun yaklaşık 1500'ü lisanslı futbolcu. Bu 1500 lisanslı futbolcunun hepsi futbolla mı uğraşıyor? Tabii ki hayır. Futboldan kazandıkları para yetmediği için çoğu futbolcu, çeşitli meslek gruplarında iş sahibi. En azından B36 Torshavn'da otel görevlisinden tutun da, polisine kadar bir sürü futbolcu vardı. Ayrıca nüfusuna 45.000 dedik ve bütün halkı toplasanız, Şükrü Saraçoğlu Stadına getirseniz, stadı dolduramayacak kadar az nüfusa sahipler.
Ülkenin futbol ligine yani bir asıl adıyla Formuladeildin ligine şöyle bir göz attığımız da, 10 takımlı bir lige sahipler. Ve bu 10 takım bir sezonda dört defa birbiriyle maç yapıyor. Yani bu adamlar bir sezonda bizden daha fazla maç yapıyorlar. Ligi şampiyon olarak tamamlayan takım, Şampiyonlar Ligine ikinci ön eleme turundan katılıyor. İkinci ve üçüncü sırada yer alan takımlar ise,Uefa Avrupa Liginin yolunu tutuyorlar. HB Torshavn, 20 şampiyonlukla bu ligin en çok şampiyon olan takımı. Sırasıyla bunu Kİ ve TB takımları izliyor. B36 Torshavn'ın şampiyonluk sayısı ise 8. 2006 yılında şampiyon olduktan sonra inişli çıkışlı bir form grafiği sergilediler ve buna rağmen bu sezon 11 haftası geride kalan ligde 25 puanla birinci sırada bulunuyorlar.

Faroe Adaları'nun Milli takımına da değinmek gerekirse, takımı şu an İrlandalı Brian Kerr çalıştırıyor. Faroe Adaları yapı olarak San Marino, Lüksemburg, Liechtenstein veya ne bileyim, Andorra'ya çok benziyor. Avrupa şampiyonaları elemelerinde C Grubunda 4 puan ile son sırada bulunuyorlar şu an. En son yaptıkları maçta Estonya'yı kendi evlerinde 2-0 yenmişlerdi. Fifa sıralamasında konumlarına baktığımız vakit ise,168 puan ile 136. sırada yer alıyorlar. Milli takım bazında bugüne kadar aldıkları en farklı galibiyeti ise San Marino'ya karşı 3-0'lık skor ile almışlar.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

İlginç ve güzel bir yazı olmuş. San Marino'yu da bekliyorum :)

Semih Tali dedi ki...

Bir ara onu da yazarız. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...