25 Nisan 2011

Fenerbahçe'nin Gol Ortalaması : Geçen Sezonlar & Bu Sezon

Aykut Kocaman sezon başında takımın başına geçtiğinde her açıdan Fenerbahçe kabuk değiştirmek için sinyaller vermişti.Zaten Aykut hocanın kafasındaki şey de buydu. Her açıdan bambaşka bir Fenerbahçe yaratmaktı. İlk aşamada baktığımız zaman takımın savunma hattı zaten sağlam bir yapı içerisinde olduğu için o bölgede pek fazla sıkıntı yaşamadı desek yeridir. Hücum anlamında ise bana göre takımın senelerdir bir golcü sorunu yaşadığı aşikârdı. Zaten transferler planlaması da bu durum göz önüne alınanarak yapılmıştı transfer döneminde. 
Niang, Stoch ve Dia gibi ofansif açıdan iyi işlere imza atailecek isimlerin kadroya ktılması, Aykut Kocaman'ın kafasındaki Fenerbahçe'nin nasıl bir oyun anlayışı benimseyeceğini belli etmişti az biraz. Ligde ilk haftalarda takımın yakaladığı muazzam gol ortalamasından sonra akıllara hemen Fenerbahçe'nin 88-89 sezonunda Oğuz-Aykut-Rıdvan üçlüsünün yer aldığı jenerasyonda 103 gol atılan sezon gelmişti tabii hemen akıllara ama sonra takım hâkiyle bir duraklama sürecine girdi ve şu an 30 hafta sonunda takımın attığı toplam gol sayısı 66. Ligin bitimine dört hafta gibi bir süre var ve son haftalarda şampiyonluk stresinden kanaklanan bir şey olsa gerek ki, takımın genel gol ortalaması baya düştü. Sezon başında -ilk 10 haftalık süreçte- gol ortalaması 3.00 dolaylarındayken, şimdi 2.33 dolaylarında.
Geçen senelere kıyasla baktığımızda aslında bu sezon, gol konusunda en bereketli geçirdiği sezonlardan birisi niteliğinde. Bundan iki sene önce Aragones zamanında takımın ligdeki gidişi zaten kötüydü ve o sezon yalnızca 60 gol atabilmişti Fenerbahçe. Ayrıca savunmanın da etkisiyle ve tılan gol miktarının az olmasından ötürü 2008-2009 sezonunda Fenerbahçe'nin yakaladığı gol ortalaması maç başına 1.79'du. İki gol bile değil yani, düşünün.
Daum'un takımın başında olduğu sezon, yani şampiyonluğun son haftada kaçtığı geçen sezon ise, Fenerbahçe Aragones döneminden bile daha düşük bir gol ortalaması yakalamıştı. Yani şöyle ki ; o sezon toplam atılan gol sayısı 55'di ve takım yalnızca 28 gol yemişti sezon sonunda. Takımın genel gol ortalamasının 2.13 olmasının nedeni, Daum'un savunmaya önem veren bir oyun yapısı ile oynamasından kaynaklı bir durumdu. Zaten Daum'un Türkiye'de görev aldığı dönemlere ve takımlara göz atarsanız, ufak tefek istisnaların dışında sezonu hep belli bir gol ortalaması ile tamamlamıştır hep o takımlar. Yani bu yazının özeti şudur ki ; bu sezon, Fenerbahçe'nin gol açısından geçirdiği en bereketli sezon olduğunu söylemek mümkün şu aşamada.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...